Konstnärer

BJÖRNLUNDA NYA MANSKÖR

En manskör. Inte stor. Men med stora hjärtan. Björnlunda Nya Manskör startades för att ingen sjöng vid Valborgsbrasan i Björnlunda. ”Vårt första framträdande tog ca fem minuter. Vårt andra var t.o.m. ännu längre” Repertoaren har breddats långsamt från vårsånger via julsånger till rövarsånger och annat...

Björnlunda Nya Manskör leds av Magnus Lindström Kolterud.

JULIA ADZUKI och KARIN LINDSTRÖM KOLTERUD

 

Följ med på en vibrerande rundresa i tornets magiska ljudrymder! Med en multimusikalisk resonanskula och expansiva kulningstoner möts havens och skogarnas toner i en utforskande och oväntad dialog.


Karin är traditionsbärande friskvårds kulerska från Gnesta som använder kulning som mindfulness verktyg. Hon har jobbat på friluftsmuseet Skansen i många år, där kulning varit en del av arbetet. Numer leder hon kurser i kulning, folksång och skrattyoga. Här tar hon den urgamla kulnings traditionen in i nya lekfulla akustiska svängar.

www.kularkraft.se


Julia är konstnär och dans pedagog arbetande med akustisk och poetisk resonans. Hon skapar performance, instrument och upplevelser som väcker sinnerna. Julia är certifierad lärare i Skinner Releasing-rörelsepedagogiken och har en MA i koreografi med specialisering i New Performing Practices från DOCH / Stockholms konsthögskola. Sedan 2009 har Julia ett pågående samarbete med Patrick Dallard som SymbioLab. 

www.juliaadzuki.se

KLAS JERVFORS TURNER och ULF ÅKERHIELM

Klas Jervfors Turner – Trombon, flygelhorn och Kohorn.

Ulf Åkerhielm – Kontrabas.

 

Dissonaser och upplösningar. Tillsammans kommer Klas och Ulf att utforska klangliga konversationer mellan sina instrument och olika gemensamma klangbilder i vattentornets unika akustik. Klas kommer att tuta i sina lurar och horn. Ulf kommer att knäppa och gnida på sin kontrabas.

 

Klas är utbildad jazztrombonist på birkagårdens folkhögskola samt utbildad trombonpedagog på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Han har arbetat som frilansmusiker och spelat med ett stort antal musikgrupper inom olika genres såsom: Linton Kwesi Johnson, Peter LeMarc, Ebba Forsberg, Magnus Uggla, Zilverzurfaren, Stures dansorkester, Hada Raïna, Zyansiyoum Henok, Ulf Lundell, Jessica Andersson m.fl. Sedan 2006 har Klas arbetat i Gnesta kommun på kulturskolan med olika uppdrag.

 

Ulf är utbildad kontrabasist på Kapellsbergs musikskola och Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Under åren 1978-1980 var han festivalsolist på Pori Jazzfestival, där han spelade med många kända musiker. Några artister/grupper som Ulf spelat med är: Andy Fite, Brus Trio, John Tchicai, Charles Taylor, Roscoe Mitchelloch kvickrot. Mellan 1988-1996 arbetade Ulf som kontrabassist i radiosymfonikerna.

 

Klas och Ulf träffades första gången i jazzgruppen Sigemund Freud´s Mothers ibörjan av 2000-talet. Bandet spelade uteslutande musik av jazzbasisten CharlesMingus. Sedan dess har de spelat ihop av och till under årens lopp. Sedan oktober 2017 arbetar Ulf som musikarrangör på Kulturskolan i Gnesta där Klas arbetar som enhetschef.

 

 Klas på Kohorn: https://youtu.be/AW5rLT_Mz6c  (med gruppen Manta sessions)

Klas på Trombon: https://youtu.be/8Mh-g8sni7Q?t=6m40s  (med gruppen Manta sessions)

Ulf på Kontrabas: https://youtu.be/HsZG-VfRFcE  (med gruppenSolidaritet)

Ulf på Kontrabas: https://youtu.be/THs0GsOGdJg  (med Andy Fite)

SINIKKA MIKKOLA och CHRISTIAN EGGE

Improvisationer med dikt och sång.


Sinikka Mikkola Sångpedagog inom skolan Die Schule der Stimmenthüllung. Andnings-Ljud-Klangterapeut. Under 45 år har hon utövat och undervisat i djupandning, klangföring = hitta sin egen inneboende sångröst och utveckla den.


Christian Egge är norsk pedagog och författare. Mångårig verksamhet vid Rudolf Steinerseminariet i Järna bl.a. med talgestaltning/recitation. Han har under senare tid återupptagit talgestaltningen, nu som «kontemplativ recitation" i kurser i «uppmärksam närvaro i stillhet och tal», samt i ett övande med Sinikka Mikkola - där sång och tal klingar samman i ett musikaliskt improviserande.


www.christianegge.com


GIRILAL BAARS

Girilal kommer att framföra en svit för röst och vevlira där olika rösttekniker,improvisationer och folksånger vävs samman till en helhet som tydligt präglasav vattentornets akustisk och rumslighet.


Girilal är sångare och tonsättare baserad i Uppsala. På scen jobbar han med vokal musik, improvisation och elektroakustisk musik. Girilal är utbildad vid bl.a. SADA, EMS och Sibelius Akademin och har doktorerat i komposition vid University of Huddersfield (UK). De senaste åren har Girilal utforskat olika aspekter av vokal folk musik genom den nutida konstmusikens estetik och metoder.

 


www.girilal.org


JOHANNA DAHL och EBBA WESTERBERG

Duon framför en svit över temat vatten, rymd och tid med improvisation som en viktig ingrediens. Arbetsnamnet inför denna konsert är Les 7 bowls cristal och/eller Destination moon.

 

Ebba Westerberg verkar som frilansande slagverkare inom jazz, improvisation och världsmusik. Med bakgrund i både nutida- och västafrikansk traditionell musik har hon en bred palett. Ebba Westerberg återfinns i många varierande musikaliska sammanhang, alltid med öppenhet för nya uttryck och stor frihet. Det kan vara allt från jazzgruppen Corpo, där hon är mångårig medlem, till körer, ”nyopera”, cabaret eller storband.

 

Johanna är utbildad i klassisk cello vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och har också sedan tidiga år spelat svensk folkmusik. I dag besitter hon en stor genrebredd som frilansande musiker och komponist och har medverkat i en mängd dans- och teateruppsättningar på bl.a. Stadsteatrar runt om i landet. Hon arbetar som pedagog inom El Sistema Södertälje och Gnesta kulturskola. Johanna är fast medlem i världsturnérande gruppen New Tide Orquesta och folkmusiktrion Krackel Kapell. Antennfestivalens konsert är ett riktigt önskeprojekt som de båda länge längtat efter och som nu tar form för festivalens premiärpublik!

 

 

TOMAS BJÖRKDAL och LINNEA RUNDGREN

Flerkanals ljudverk och projektioner.


Tomas Björkdal är kompositör och ljuddesigner som arbetar med gränsöverskridande scenkonst, installationer, hörlurs-baserade föreställningar, ljudkonst och konstfilm. Han arbetar främst med egna inspelade ljud, ofta platsspecifika som sedan bearbetas.


Tomas har gått EMS tonsättarutbildning och är utbildad ljuddesigner vid Dramatiska Institutet (StDH). Han har gjort musik och ljuddesign till ett flertal föreställningar på Stockholm Stadsteater, bland annat Petra von Kants bittra tårar, Persona och Demoner. På Teater Galeasen har han gjort ljuddesignen till bl.a "Konsten att falla" och "Flyktdjur". Tillsammans med scenkonst-kollektivet Mold skapar han interaktiva föreställningar som t.ex Döden och mat mata matas och till våren 2019 föreställningen Kärlek. Han har även arbetat som handledare på Stockholms Dramatiska Högskola (StDH) och är aktuell med Kärrkosmos, en interaktiv koreograferad ljudinstallation skapad tillsammans med Katja Seitajoki.

http://www.tomasbjorkdal.com/

http://mold.strikingly.com/https://vimeo.com/user24641052


Linnea Rundgren är vetenskapsfotograf och bildtekniker från Gnesta, under många år bosatt i blandannat Melbourne, Australien och periodvis i New York, USA.

Linnea använder avancerad teknisk utrustning för att skapa bilder som illustrerar det osynliga. Hennes konstnärliga verksamhet handlar om att utforska naturvetenskapens värld, med syftet att lyfta fram vetenskapliga koncept på ett inspirerande, lättförståeligt och bildmässigt engagerande vis.


En av Linneas huvudsakliga uttrycksformer är holografi - tredimensionellabilder tillverkade med laser och fotografisk film, framkallade i mörkrum.


Hon samarbetar ofta med forskare och institutioner för att producera bilder som kan användas både inom foskning och i publika sammanhang. Just nu är hon i slutskedet av ett samarbete med Hubble Space Telescope där hennes bilder ska hjälpa forskare att förstå 4-dimensionella dataset som visar hur stora gasmoln rörsig och interagerar med varandra runt om I galaxen.

www.linearimaging.com

JONATAN ED och TOR SÖDERIN

Tor Söderin; gitarr, ljudkonst och röst och Jonatan Ed; träblås, kontrabas, loopstation m.m, bildar duon E som utgår från just tonen E i sin musik. Duon rör sig i landet ljudkonst/ improvisation/ ursprung och skapar med sitt verk för vattentornet ett plats-specifikt vibrerande äventyr.


Jonatan Ed spelar bl a saxofon, klarinett, bas och piano och arbetar gränsöverskridande, ofta med improvisation som utgångspunkt och i det sceniska sammanhanget. Bl.a. som musikskapare i den multidisciplinära gruppen Långsjö teater.

www.jonataned.se.


Tor Söderin; -"Till Frösön i Jämtland jag nedkom för snart sextio år sedan.

När jag var fjorton år hittade en blockflöjt mig eller tvärt om. Jag lade mina fingrar över hålen, blåste sakta och lyssnade till toner, lyfte ett finger och lyssnade vidare och så har det fortsatt med saxofon, gitarr, dragspel och piano. Förutsättningslöst har jag med ljud och toner lekt, och som ibland blivit till nån sorts musik. Och det har varit min väg."